Energie besparen
Wonen

Hoe bespaar ik energie in mijn huis?

Door de hoge energieprijzen van afgelopen jaar zijn veel mensen zich er bewust van geworden dat het enorm belangrijk is om zoveel mogelijk energie te besparen in huis. Gelukkig zijn er een tal van mogelijkheden die je kunt toepassen om zoveel mogelijk energie te besparen. In deze korte blog bekijken we de meest efficiënte manieren om energie te besparen in huis. Veel leesplezier!

1.    Verbeter de isolatie in jouw huis

De meest efficiënte manier om energie te besparen is om jouw huis beter te isoleren met bijvoorbeeld Glaswol. Door minder warmte te verliezen tijdens de winter hoef je minder aardgas op te stoken om het huis te verwarmen. Hierdoor zul je minder aardgas nodig hebben, waardoor je enorm veel geld zou kunnen besparen. Glaswol wordt meestal tussen platen zoals multiplex geplaatst.

2.    Zet de thermosstaat lager

Een andere simpele manier om energie te besparen in een huis is door de thermosstaat een standje lager te zetten. Dit betekent eigenlijk dat je een iets lagere temperatuur in het huis hanteert, waardoor er minder aardgas opgestookt hoeft te worden. Het nadeel kan zijn dat het voor sommige mensen te koud wordt in huis. Mocht je dus overwegen om de thermosstaat lager te zetten, zorg er dan voor dat je warme kleding in huis hebt!

3.    Gebruik duurzame verlichting

Mocht je thuis nog gebruik maken van traditionele verlichting (bijvoorbeeld gloeilampen), dan is het raadzaam om over te stappen naar energiezuinige LED- of spaarlampen. Deze type lampen verbruiken veel minder energie, waardoor je minder zult hoeven te betalen op de energierekening.

4.    Gebruik energiezuinige apparaten

Een andere goede manier om energie te besparen in huis is om over te stappen naar energiezuinige apparaten. Veel fabrikanten zijn door middel van innovaties apparaten energiezuiniger aan het maken. Voorbeelden van apparaten die enorm veel energie verbruiken zijn: koelkasten, wasmachines, airconditioners en verwarmingssystemen. Overweeg daarom om deze apparaten te vervangen voor energiezuinige modellen.

5.    Zet de verlichting vaker uit

Veel mensen laten thuis de verlichting veel te vaak aanstaan. Bijvoorbeeld wanneer er niemand thuis is. Door simpelweg bewuster hiervan te zijn kun je veel energie besparen. Schakel de verlichting uit wanneer er niemand thuis is. Verder zou je de verlichting van bijvoorbeeld het kantoor uit kunnen zetten wanneer er niemand op het kantoor hoeft te zijn. Het zijn kleine aanpassingen in het dagelijks leven die kunnen zorgen voor een enorme energiebesparing.

Dit vind je misschien ook leuk...