Algemeen

Materialen die elektromagnetische golven blokkeren

Elektromagnetische golven zijn overal om ons heen, van het zichtbare licht dat ons in staat stelt om te zien tot de radiogolven die informatie draadloos verzenden. Blootstelling aan sommige soorten elektromagnetische golven kan echter negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid en in sommige gevallen is het noodzakelijk om deze golven te blokkeren of af te schermen. In dit artikel zullen we enkele materialen onderzoeken die verschillende soorten elektromagnetische golven kunnen blokkeren. Als u geïnteresseerd bent in het toepassen van industriële microgolfabsorberende materialen, kunt u kijken wat DMAS te bieden heeft.

Lood

Lood is een bekend materiaal vanwege zijn vermogen om röntgen- en gammastraling te blokkeren. Dit komt omdat lood een dicht materiaal is dat straling absorbeert en voorkomt dat deze er doorheen gaat. In medische omgevingen worden loden schorten en schilden gebruikt om patiënten en medisch personeel te beschermen tegen schadelijke röntgenstralen.

Koper

Koper is een uitstekende geleider van elektriciteit en wordt vaak gebruikt als bescherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) veroorzaakt door elektronische apparaten. Kopergaas of folie kan worden gebruikt om een ​​kooi van Faraday te maken, een structuur die de doorgang van elektromagnetische velden blokkeert. Kooien van Faraday worden vaak gebruikt om gevoelige elektronische apparatuur, zoals computers en mobiele telefoons, te beschermen tegen EMI.

Aluminium

Aluminium is een lichtgewicht en goedkoop materiaal dat kan worden gebruikt om radiogolven en microgolven te blokkeren. Aluminiumfolie kan worden gebruikt om een ​​schild rond elektronische apparaten, zoals wifi-routers, te creëren om de hoeveelheid straling die ontsnapt te verminderen. Aluminium kan ook worden gebruikt om een ​​kooi van Faraday te maken, hoewel het niet zo effectief is als koper.

Beton

Beton is een bouwmateriaal dat een breed scala aan elektromagnetische golven kan blokkeren, van radiogolven tot gammastraling. Dit komt omdat beton mineralen bevat die straling absorberen en verstrooien, waardoor deze niet doorlaat. In kerncentrales en andere risicovolle faciliteiten worden betonnen muren gebruikt om werknemers en de omgeving te beschermen tegen schadelijke straling.

Koolstof

Koolstof is een uniek materiaal dat bepaalde soorten elektromagnetische straling kan blokkeren en andere doorlaat. Deze eigenschap staat bekend als selectieve verzwakking en is nuttig in verschillende toepassingen. Op koolstof gebaseerde materialen, zoals actieve koolstof of koolstofvezel, kunnen worden gebruikt om af te schermen tegen infraroodstraling, UV-straling en radiogolven, afhankelijk van hun samenstelling.

Glas

Glas is een transparant materiaal dat bepaalde soorten elektromagnetische straling, zoals UV-straling, kan blokkeren. Dit komt omdat glas chemicaliën bevat die UV-straling absorberen en voorkomen dat deze doorlaat. Bovendien kunnen sommige soorten glas, zoals low-E glas, worden gecoat met materialen die infraroodstraling reflecteren, waardoor warmteverlies in gebouwen wordt verminderd.

Mylar

Mylar is een polyesterfilm die kan worden gebruikt om bepaalde soorten elektromagnetische straling, waaronder radiogolven en microgolven, te blokkeren. Mylar kan worden gebruikt om een ​​schild te creëren rond elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons of laptops, om de hoeveelheid straling die ontsnapt te verminderen. Mylar kan ook worden gebruikt om de muren van een kamer te bekleden om een ​​kooi van Faraday te creëren.

Water

Water is een veel voorkomend materiaal dat sommige soorten elektromagnetische straling kan blokkeren, zoals radiogolven en microgolven. Dit komt omdat watermoleculen straling absorberen en verstrooien, waardoor deze niet kan passeren. Magnetrons werken in feite door watermoleculen in voedsel te gebruiken om microgolfstraling te absorberen en warmte te genereren.

Tot slot over materialen die elektromagnetische golven blokkeren

Kortom, er zijn veel materialen die verschillende soorten elektromagnetische golven kunnen blokkeren, van lood tot Mylar tot water. De materiaalkeuze hangt af van het type golf dat moet worden geblokkeerd, evenals de toepassing en omgeving waarin het zal worden gebruikt. Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze materialen effectief kunnen zijn in het blokkeren van straling, ze mogelijk niet in alle gevallen volledige bescherming bieden. Er moeten passende afscherming- en veiligheidsmaatregelen worden genomen om de gezondheid en veiligheid van personen die worden blootgesteld aan elektromagnetische straling te waarborgen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...