Algemeen

Alles wat je moet weten over Black Friday!

Black Friday, de dag waarop koopjesjagers hun hart ophalen en winkels stunten met onweerstaanbare deals, komt eraan. Maar waar komt deze dag vandaag en hoe is het ontstaan? In deze blog vertellen we je hier meer over en hoe je meer uit je Black Friday kunt halen. Lees snel meer!

Wat is Black Friday?

Black Friday, oorspronkelijk een Amerikaanse traditie, markeert de officiële start van het vakantieseizoen na Thanksgiving. Het is de dag waarop retailers met massale kortingen en aanbiedingen komen, zowel online als in fysieke winkels, waardoor consumenten de kans krijgen om voordelig in te slaan voor de feestdagen.

Waar komt Black Friday vandaan?

De term “Black Friday” ontstond in de jaren 60 in de Verenigde Staten en werd gebruikt om de drukte en het verkeer te beschrijven die ontstonden op de dag na Thanksgiving. Winkeliers gingen van het rode (verlies) naar het zwarte (winst) in hun boekhouding, waardoor de naam “Black Friday” ontstond.

Wat begon als een lokale traditie is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Op Black Friday bieden winkels vaak kortingen aan op een breed scala aan producten, waaronder elektronica, kleding, huishoudelijke apparaten en meer. Consumenten maken massaal gebruik van deze kortingen, en sommigen kamperen zelfs buiten winkels om als eerste toegang te krijgen tot de beste deals.

Cyber Monday

Black Friday wordt vaak gevolgd door Cyber Monday, een dag gericht op online kortingen, waarmee de feestelijke winkelgekte een lang weekend van koopjesjagen inluidt. Of je nu op zoek bent naar cadeautjes voor de feestdagen of gewoon wilt profiteren van scherpe aanbiedingen, Black Friday biedt een uitgelezen kans om voordelig te winkelen.

Wanneer is Black Friday in 2023?

Black Friday valt op de dag na Thanksgiving, die in de Verenigde Staten altijd op de vierde donderdag van november wordt gevierd. In 2023 is Black Friday op 24 november.

De beste Black Friday tips

Maar hoe kun je de beste Black Friday deals scoren? We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

1. Maak een verlanglijstje

Voordat je je in het Black Friday avontuur stort, maak een lijstje van de items die je echt wilt kopen. Dit helpt je gericht te shoppen en impulsieve aankopen te vermijden.

2. Doe onderzoek naar de prijzen

Begin ruim voor Black Friday met het onderzoeken van de prijzen van de producten op jouw verlanglijstje. Zo herken je échte deals en voorkom je dat je wordt verleid door nepkortingen.

3. Abonneer je op nieuwsbrieven

Veel retailers sturen hun beste deals naar abonnees van hun nieuwsbrief. Schrijf je in om als eerste op de hoogte te zijn van exclusieve aanbiedingen.

4. Volg winkels op sociale media

Sociale media zijn hotspots voor last-minute aankondigingen en speciale kortingen. Volg jouw favoriete winkels op platforms zoals Instagram en Twitter om geen enkele deal te missen.

5. Wees er vroeg bij of blijf tot laat op

Voor de beste deals is vroeg opstaan (of laat opblijven) vaak een must. Sommige aanbiedingen zijn beperkt in voorraad, dus wees er snel bij.

6. Online vs. Fysieke Winkels

Overweeg zowel online als fysieke winkels te bekijken. Soms zijn er exclusieve online deals die je niet in de winkel vindt, en vice versa. Zo kon je de afgelopen jaren speciale Black Friday Nintendo Switch deals scoren voor lage prijzen.

7. Bepaal een budget

Het is verleidelijk om je te laten meeslepen in het koopjesfestijn, maar stel van tevoren budgetten in om financiële verrassingen te voorkomen.

8. Controleer retourbeleid

Voordat je iets koopt, controleer het retourbeleid van de winkel. Het kan van pas komen als het product niet aan je verwachtingen voldoet.

9. Houd Mijn Black Friday in de gaten

Mijn Black Friday is een website die alle Black Friday deals voor je op een rijtje heeft gezet. Hierdoor hoef je niet alle websites zelf te bezoeken: je hebt alle aanbiedingen in één overzicht.

Black Friday FAQ

1. Zijn de kortingen op Black Friday echt de beste?

Niet altijd. Sommige deals zijn indrukwekkend, maar niet allemaal. Vergelijk prijzen vooraf om te zorgen dat je écht bespaart.

2. Hoe kan ik me voorbereiden op Black Friday?

Maak een verlanglijstje, doe onderzoek naar prijzen, en houd je budget in gedachten. Wees voorbereid op de drukte, zowel online als in de winkels.

3. Zijn er ook Black Friday deals voor online shoppers?

Zeker! Veel online retailers bieden exclusieve Black Friday deals, soms zelfs met gratis verzending.

4. Zijn er ook aanbiedingen na Black Friday?

Ja, sommige deals lopen door in het weekend na Black Friday, en er zijn ook Cyber Monday aanbiedingen.

5. Hoe kan ik veilig online winkelen op Black Friday?

Controleer of de website beveiligd is (https://) en vermijd verdachte links. Gebruik indien mogelijk creditcards voor extra bescherming.

Met deze gids ben je klaar om het maximale uit Black Friday te halen. Heel veel succes gewenst!

Dit vind je misschien ook leuk...