Wonen

Zo gebruik je de ruimte in je tuin optimaal  

Geniet van al het moois wat een tuin je kan bieden, door bij het inrichten hiervan goed na te denken over de invulling van de verschillende zones. Men werkt vaak met zones, om de tuin op een logische manier in te kunnen delen. Denk bijvoorbeeld aan een zone voor het terras of de veranda, een zone met een fraai gazon en verschillende zones met borders die de tuin kleur geven. Zodra je een goede indeling van deze zones hebt, kun je ze verder invullen. Denk na over de planten die je in de borders plaatst, een geschikte plek voor de tuinkast om je kussens en tuingereedschap in op te kunnen bergen, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte in de tuin. 

Aan de slag met een ontwerp voor je tuin 

Een tuin ontwerpen is veel meer dan het uitkiezen van verschillende soorten planten en bijvoorbeeld tuinmeubelen voor op het terras. Start met het uittekenen van een plattegrond en bepaal welke zones je in de tuin wilt onderscheiden. Doe dit niet alleen, maar samen met de andere gezinsleden. Je kinderen willen naast een gazon mogelijk ook een zandbak om in te spelen. Daar waar je partner al lange tijd droomt van een eigen moestuin of bijvoorbeeld een kas. Er is niets lekkerder dan groente en fruit uit je eigen tuin! 

Online tools voor het ontwerpen van tuinen 

Het uittekenen van de plattegrond met zones kun je op papier doen. Makkelijker is het vaak om een online tool te gebruiken. Er zijn verschillende partijen die een handige tuinplanner aanbieden. Het bekende merk GARDENA is er een voorbeeld van. Met deze tuinplanner teken je de plattegrond digitaal en kun je relatief makkelijk schuiven met verschillende zones. Zo kun je verschillende indelingen uitproberen om te kijken, op welke manier je het maximale uit de tuin haalt. Ook Google heeft een eigen tool voor het tekenen van het ontwerp van je tuin. 

Werk met ronde vormen in een tuin 

Om de tuin niet te strak te maken, is het slim om met ronde vormen te werken. De vloeiende lijnen maken de tuin wat losser. Ook is het leuk om verschillende materialen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een houten schutting of veranda, gecombineerd met stenen borders. Je kunt hier de traditionele antracietkleurige stapelblokken voor gebruiken. Er zijn echter tal van andere opties, die je tuin qua stijl doen laten aansluiten op de stijl die je in huis gebruikt. Zo wordt de tuin het verlengde van je woning. Een derde materiaal wat veel gebruikt wordt in tuinen is cortenstaal. Cortenstaal wordt gebruikt voor kunstobjecten in de tuin, voor de randen van borders of het gazon, enzovoorts. 

Lichtplan voor een tuin maken 

Niet onbelangrijk: de verlichting in de tuin. Denk hier al bij het ontwerpen van de tuin aan, zodat de kabels voor de aanleg van een terras of border getrokken kunnen worden. Het biedt je de kans deze netjes weg te werken, waardoor deze na de aanleg niet meer zichtbaar zijn. Wel zo mooi! 

 

Dit vind je misschien ook leuk...