Blog, Financieel

Aandelen koersen

De koers van een aandeel is de waarde van het bedrijf op dit moment. Een aandeel geeft een representatie van de financiële situatie van het bedrijf. De aandelenkoers heeft te maken met de vraag en aanbod van de markt. Een product dat schaars is zal duurder zijn dan een product dat onbeperkt beschikbaar is. Dat is bij aandelen niet anders. Harde feiten en geruchten zullen de koers beïnvloeden. Met harde feiten wordt bedoelt de winstcijfers of een aankondiging van een bedrijf.

Invloeden op de koersen

Geruchten kunnen de koersen ook beïnvloeden. Stel dat in de media een gerucht de ronde doet dat Apple een nieuw revolutionair product gaat introduceren. Dan kan het zo zijn dat door dit gerucht de beurshandelaren het aandeel gaan kopen en dus de koers stijgt. Hierdoor hebben allerlei bronnen buiten het bedrijf de wisselkoers beïnvloeden. Het is moeilijk om te voorspellen wat de koers van een aandeel kan doen. Als de aandelenkoers laag staat dan bet zo zijn dat de koers nog verder inzakt.

Als beurshandelaren vinden dat een bedrijf veel waard is dan zal het flink gekocht worden waardoor het aanbod minder wordt. De prijs gaat hierdoor omhoog. Als de handelaren minder vertrouwen in het bedrijf krijgen dan zal het aandeel verkocht worden. Hierdoor zal de waarde van het aandeel zakken. De aandelenkoersen veranderen snel. Iedere seconde wordt de aandelenkoers berekend door computers.

Fluctueringen van wisselkoersen

Door de automatisering is het tegenwoordig mogelijk om dag en nacht de wisselkoersen bij te houden via internet. Er zijn ook apps voor de telefoon en tablet die het volgen van de koersen makkelijker maken. Het is alleen de vraag of je hierop zit te wachten als aandeelhouder. Als je aandelen koopt om deze op lange termijn te verkopen dan heeft het sowieso geen zin om continue de koersen bij te houden. Sommigen vinden het leuk om van een bedrijf het nieuws en de koersen bij te houden.

Dit vind je misschien ook leuk...