Telecom

Data only, wat betekent het?

Vandaag de dag bestaan er allerlei internetoplossingen. Waar je ook bent, het is vrijwel altijd mogelijk om verbonden te zijn. Enerzijds via WiFi-netwerken en internet thuis, anderzijds via mobiele data.

Binnen mobiel internet wordt ‘data only’ een steeds populairdere term. Wat houdt dit echter in, en waarom wordt hiervoor gekozen? Lees snel meer!

Data only

Een andere benaming die je deze term zou kunnen geven, is ‘alleen internet’. En dat is ook direct wat data only inhoudt: je maakt alleen gebruik van het internet. Mobiel bellen en sms’en op de traditionele manier is dus niet inbegrepen. 

Over het algemeen zijn er twee soorten data only mobiele aansluitingen:

  1. Prepaid data only simkaart
  2. Data only abonnement

Beiden worden hieronder beschreven.

Data only simkaart via prepaid

Met een prepaid data simkaart sluit je geen abonnement af en is er dus geen sprake van een contract. Je maakt gebruik van prepaid internetbundels en bepaalt zelf wanneer je opwaardeert.

Het heeft verder dezelfde voordelen als een traditionele prepaid simkaart, zoals meer kostencontrole en geen risico op kosten buiten je bundel.

Tip: Bekijk https://www.prepaidsimkaart.net/data-simkaart voor meer informatie over prepaid data only simkaarten en voor een aanbod met onder andere gratis data.

Data only abonnement

Er bestaan ook mobiele data only abonnementen. Hierbij ontvang je iedere maand alleen een databundel, maar dus geen belminuten en sms’jes. In tegenstelling tot een prepaid data simkaart sluit je bij een abonnement natuurlijk wel een contract af en is er sprake van automatische betalingen (net zoals bij een traditionele mobiele abonnement).

Waarom alleen internet?

Waarom wordt eigenlijk steeds vaker gekozen voor een data only oplossing? Hieronder lees je drie belangrijke redenen:

  • Minder kosten; je betaalt alleen voor data.
  • Men maakt steeds minder gebruik van mobiel bellen en sms’en. Hier bestaan tegenwoordig ook internet alternatieven voor (denk aan WhatsApp, Skype, Zoom, etc.).
  • Data only is zeer geschikt voor apparaten waar alleen internet op mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan tablets en laptops, maar ook MiFi-routers, GPRS-trackers, en soortgelijke apparaten.

De laatste reden is waarom veel consumenten voor een data only simkaart kiezen, maar ook waarom het interessant is voor bedrijven. Waar consumenten apparaten hebben die alleen via het internet werken, geldt dat ook voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan beveiligingscamera’s, alarmsystemen, en andere soortgelijke apparaten. 

Doordat dergelijke (zakelijke) apparaten weinig data verbruiken, maar wel continu actief moeten zijn, is prepaid meer geschikt dan een abonnement. Je hebt met prepaid namelijk geen vaste kosten, terwijl dat met een abonnement wel het geval is (je betaalt met een abonnement een vast bedrag, ongeacht of je al je data verbruikt of maar een klein gedeelte).

Dit vind je misschien ook leuk...