Auto, Zakelijk

De gevolgen van Corona in de automarkt

Het Coronavirus heeft impact gehad op velen aspecten in onze samenleving. De automarkt is daarmee ook flink veranderd in het jaar 2020 waarin de wereld gedomineerd werd door dit virus. De aankoopmarkt, maar ook de vraag naar auto’s is behoorlijk veranderd. Ben je benieuwd of het aantal verkopen van bijvoorbeeld Kia occasions juist is gestegen door het virus? En welke invloed Corona had op de elektrische automarkt? De ontwikkelingen lees je in deze blog.

Minder productie

Het Coronavirus heeft gezorgd voor een lagere productie van nieuwe auto’s. Dit komt omdat het Coronavirus heeft gezorgd dat velen fabrieken zijn gestopt met produceren van onderdelen toen het virus uitbrak. Hoewel de vraag in eerste instantie wel aanwezig bleef, was het aanbod van nieuwe auto’s dus zeer beperkt. Op het moment van schrijven is er juist een heel groot aanbod van auto’s omdat de vraag lager was en veel auto’s dus nog niet verkocht zijn.

Economische crisis

Waar de vraag in het begin naar auto’s gestaag doorging, veranderde dat snel toen de economische onzekerheden starten. Mensen waren voorzichtig en wachten daarom langer voordat zij een auto kochten. De vraag naar auto’s is in die tijd dan ook behoorlijk afgenomen. De economische groei laat nog even op zich wachten, waardoor ook nu nog de gevolgen naar de beperkte vraag zichtbaar zijn. Toch wordt aangeraden om juist nu een auto te kopen. Op het moment dat de economie weer is bijgetrokken is de kans groot dat er een enorme vraag komt naar nieuwe auto’s. Dit zal dan als gevolg hebben dat er lange wachttijden zullen ontstaan.

Verkoop tweedehands auto’s

Waar de nieuwe automarkt hard is getroffen door de gevolgen van het virus, valt dat bij de occasion markt behoorlijk mee. Dit komt deels doordat mensen nog steeds liever het openbaar vervoer vermijden en daarom alsnog zoeken naar een goedkope manier om je veilig te verplaatsen. Renault zag bijvoorbeeld de verkoop van nieuwe auto’s met een derde dalen vorig jaar, waar de verkoop van Renault occasions gestaag is doorgegaan.

Tot slot zien we natuurlijk dat er minder gebruik gemaakt wordt van auto’s omdat er minder reisbewegingen nodig zijn. Mensen gaan daarmee ook minder vaak met hun auto naar de garage voor onderhoud

Dit vind je misschien ook leuk...