Zakelijk

Domein extensies, wat zijn het en welke soorten zijn er?

Je weet wellicht al wat een domeinnaam precies inhoudt. Dit is de naam die je aan je website koppelt, waardoor (potentiële) klanten je online kunnen vinden. Naast de naam van de website, bestaat een domeinnaam ook uit een extensie. Wanneer je zelf een website bouwt, of wanneer je een expert hebt ingehuurd om je website te bouwen, heb je waarschijnlijk zelf veel vragen. In deze blog ontvang je meer achtergrondinformatie over wat een domeinextensie is en hoe je erachter komt voor welke domeinextensie je het best kunt kiezen. 

Wat is een domeinextensie?

Wist je dat een domeinnaam uit 2 verschillende delen bestaat? Je hebt namelijk de naam en de extensie van je domeinnaam. De extensie zorgt ervoor dat je aan de buitenwereld kunt laten zien voor welke land je website bedoeld is. De domeinextensie wordt ook wel Top Level Domain genoemd, afgekort is dat de TLD. De TLDs kun je weer in drie verschillende groepen onderverdelen, waarvan we er 2 toelichten. Je kunt bijvoorbeeld voor een extensie kiezen die aan een land gekoppeld zit. Dit heet de Country Code Top Level Domain (ccTLD). Wanneer je een Nederlandse website bouwt, kun je dan voor een .nl domein kiezen.

De tweede groep bestaat uit Generic Top Level Domains (gTLD). Dit kun je inzetten om je website zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten. De prijzen voor nationale of internationale extensies kunnen sterk van elkaar verschillen. Houd daar dus rekening mee.

Hoe weet je voor welke domeinextensie je het best kunt kiezen?

Nu je weet welke soorten extensies er zijn, wil je natuurlijk ook weten voor welke domeinextensie je het best kunt kiezen. Er zijn er honderden online te vinden en elke extensie brengt z’n eigen voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een .com domein. Hiermee ben je internationaal door iedereen te vinden. Heb je een onderneming die je internationaal onder de aandacht wil brengen en is je website in het Engels? Dan kun je het beste voor een .com, .eu, .shop of .store extensie kiezen. Wil je eerst lokaal meer bekendheid krijgen, dan kan je kiezen voor de .nl, .amsterdam of bijvoorbeeld de .frl extensie. Wanneer je twijfelt welke extensie het best bij je past, kun je er ook voor kiezen om meerdere extensies voor je website aan te schaffen. Op die manier zorg je er in ieder geval voor dat mogelijke concurrenten niet dezelfde domeinnaam kunnen kiezen.

Dit vind je misschien ook leuk...