Allereerst is het wellicht wel handig om te weten hoe zonnepanelen precies werken, voordat je daadwerkelijk tot de aanschaf en installatie over kunt gaan. De panelen kunnen op een milieuvriendelijke wijze voorzien in het eigen energieverbruik.
Wel is het zo dat de benodigde stroom niet direct uit dit zonlicht verkregen wordt. Daarom wordt er bij de panelen altijd in combinatie met een zogenaamde omvormer aangesloten. De omvormer zorgt ervoor dat de juiste soort stroom ontstaat om deze voor elektrische apparaten in huis te gebruiken.
Niet alleen bij zwoele zomerdagen
Doordat Nederland niet het meest zonovergoten klimaat kent, verwachten sommigen dat zonnepanelen in ons land misschien minder geschikt zijn. Maar niet is minder waar. Zelfs in de donkere wintermaanden en op bewolkte dagen kunnen zonnepanelen energie opwekken.
Ook de ideale temperatuur van 25 graden Celsius mag dan boven het Nederlandse gemiddelde liggen, toch zijn zonnepanelen hier uiteindelijk winstgevend. Tegenwoordig komt dit uit op ongeveer 6% van de investering. De gemiddelde investering bedraagt zo’n vijf tot zesduizend euro. Dit bedrag kan wellicht hoger uitvallen wanneer de kosten voor de installatie worden meegerekend.
Stroom aan aandachtspunten
Voordat de aankoop van een zonne-installatie kan worden gedaan, zijn er een aantal punten waarop je alert dient te zijn. Helaas bieden niet alle merken en panelen dezelfde kwaliteit/prijs verhouding.
Om er achter te komen welke aan de wensen van de meeste consumenten zullen voldoen, zijn er meerdere onafhankelijke instituten actief die tests uitvoeren. Bekende namen van dergelijke instituten zijn onder meer TUV, Photon en Oko. Wanneer een merk of paneel in geen enkele test voorkomt, is het wellicht verstandiger om een alternatief te zoeken. De kwaliteit van deze panelen kan in dat geval niet worden gewaarborgd.
Naast dat een merk of paneel goed uit de test kan komen, kan deze eveneens beschikken over een keurmerk. Internationaal erkend is het TUV-keurmerk. Enkel de zonnepanelen van de hoogste kwaliteit komen in aanmerking voor dit keurmerk. Ook het IEC-certificaat is van groot belang. Zonder dit certificaat mogen zonnepanelen niet worden verkocht. Hier wordt onder meer mee aangetoond dat de levensduur lang genoeg is.
Daarnaast is er nog het ISO-certificaat. Deze is er niet zozeer op gericht de kwaliteit en betrouwbaarheid van de panelen aan te tonen, maar geeft wel aan dat de fabrikant aan de gestelde eisen voldoet. Ten slotte is er in Nederland nog het CE-keurmerk van kracht. Enkel zonnepanelen die de Europese regelgeving nastreven, beschikken over dit keurmerk.
Succes gegarandeerd
Om helemaal zeker te zijn van een goede aankoop, mag de juiste garantie niet ontbreken. Voor zonnepanelen zijn er drie verschillende soorten beschikbaar. Ten eerste uiteraard de fabrieksgarantie. Deze heeft betrekking op zowel de zonnepanelen en omvormers, als de benodigde bevestigingsmaterialen en de resterende onderdelen van de installatie. Gebreken aan de omvormers zijn tot 5 jaar, en die aan de zonnepanelen zelfs tot 10 jaar, bij de installateur te verhalen.
Mocht deze de garantie zelf niet meer kunnen bieden, dan kan ook de fabrikant hierin volstaan. Ook de verantwoordelijkheid voor de installatiegarantie ligt bij de installateur. Voor problemen op dit gebied staat in de meeste gevallen een garantie van 2 jaar. Als laatste bestaat er nog de vermogensgarantie. Om te kunnen waarborgen dat de panelen ook na langere tijd nog voldoende energie opleveren, kan er op deze garantie worden teruggegrepen. Na een periode van 10 jaar zou dit zeker nog 90% van de capaciteit behoren te zijn. En na 25 jaar is de beoogde opbrengst ten minste 80%.