Je vaststellingsovereenkomst is als het ware een voorstel voor een ontslag, opgesteld tussen werkgever en werknemer: een vaststellingsovereenkomst laten controleren is daarom erg belangrijk. Dit contract is in eerste instantie een voorstel, aangeboden door de werkgever. In veel gevallen is dit contract daarom ook met name voordelig voor de werkgever en doe je er als werknemer beter aan niet direct te tekenen. Neem vooral je tijd en lees onderstaande tips in dit artikel.
Hoelang mag mijn vaststellingsovereenkomst laten controleren duren?
Hoewel werkgevers vaak de indruk wekken dat er haast geboden is bij het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst, is dit eigenlijk nooit het geval. Gun jezelf dus de tijd je vaststellingsovereenkomst goed te laten controleren voor je reageert of tekent. In veel gevallen zijn 5 tot 7 dagen gebruikelijk, maar ook 14 dagen is een prima bedenktijd. Laat je dus nooit onder druk zetten.
Wat moet er gecontroleerd worden?
Een vaststellingsovereenkomst is een belangrijk document met nog veel belangrijkere inhoud. Er zijn waarschijnlijk een flink aantal punten waaraan je veel waarde hecht. Controleer bijvoorbeeld de reden van het ontslag, de beëindigingsdatum van het contract, concurrentiebeding, de ontslagregeling en dergelijke zaken. Elk van deze afspraken kan een gevolg hebben in de verre of nabije toekomst, dus is je vaststellingsovereenkomst laten controleren nooit een slecht idee.
Hoe werkt onderhandelen of een tegenvoorstel bij vaststellingsovereenkomsten?
De eerste versie van een vaststellingsovereenkomst is in de meeste gevallen slechts een voorstel van de werkgever. Werkgevers zijn in deze versie vaak zuinig met hun aanbod, in de hoop dat jij dit direct accepteert. Aangezien het slechts een voorstel is en er voor jou als werknemer vaak meer uit te halen valt, is een onderhandeling opstarten geen slecht idee.
In sommige gevallen is het opstarten van een onderhandeling zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld om aanspraak te maken op een ontslagvergoeding of een WW-regeling. Ook kun je in veel gevallen meer halen uit zaken als vrijstelling van werk of het voortzetten van je huidige secundaire arbeidsvoorwaarden. Een tegenvoorstel doen is dus altijd verstandig. Dit tegenvoorstel kun je helemaal zelf doen, maar je kunt ook je vaststellingsovereenkomst laten controleren en tegelijkertijd een beter voorstel ontvangen door (online) specialisten.