Financieel, Wonen

Wat is de WOZ-waarde van je woning

Als je een woning hebt of van plan bent om een woning te gaan kopen. Krijg je te maken met de WOZ waarde. De WOZ waarde is van belang wanneer je je huis wilt gaan kopen of verkopen. Maar wat is een WOZ waarde eigenlijk? De WOZ waarde is de waarde van je huis. Dit wordt na een tijd opnieuw berekend door de gemeente. Dit zal dan ook een realistische vraagprijs zijn van jouw woning. De gemeente berekent de prijs van de woning en het erf samen. Vanuit daar wordt er geschat hoeveel jouw woning waard zou kunnen zijn.

Het opzoeken van de WOZ-waarde

Als je benieuwd bent naar de WOZ waarde van jouw huis, kan je makkelijk via het internet de WOZ waarde opzoeken. Het is dan de bedoeling dat je de gegevens invult van jouw huis. Hierbij wordt de plaats en de straatnaam bedoeld. Ook is het van belang om je huisnummer en postcode in te voeren. Wanneer je dit hebt gedaan, berekent de site wat jouw huis nu waard is.

Als je de waarde van je huis weet en deze wilt verkopen. Dan kun je dit uitbesteden aan een makelaar. Dan hoef je hier zelf niets aan te doen. De makelaar zorgt ervoor dat het huis voor een mooi bedrag verkocht wordt.

Niet eens met de woz waarde van je huis

Wanneer je het niet eens bent met de WOZ waarde van je huis, kun je in bezwaar gaan. Je gaat dan in bezwaar tegen WOZ. Wanneer je dit doet, zal de gemeente de waarde van het huis opnieuw moeten berekenen. Het kan namelijk zijn dat de waarde is veranderd en dat het nu meer waard zou kunnen zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat de waarde van de huizen omhoog of omlaag in gegaan.

Zonder zorgen je huis verkopen

Doordat je de WOZ waarde van je woning gemakkelijk kunt opzoeken via het internet, hoef je zelf niets meer te doen aan de waarde van je huis. De waarde is namelijk al berekent dus je hoeft zelf niet de waarde van je huis te berekenen. Voor veel mensen is dit erg fijn. Vooral als je hier zelf geen verstand van hebt. Wanneer je echt niets meer wilt doen aan het verkopen van je huis, kun je het overlaten aan de makelaar. De makelaar zal ervoor zorgen dat het huis verkocht wordt voor een realistische prijs.

Wat doet een makelaar

Een makelaar zorgt ervoor dat je huis verkocht wordt. Hierdoor hoef je er zelf niets aan te doen. Wanneer de makelaar een koper op het oog heeft, laat de makelaar jou dit dan ook weten. De makelaar zorgt er dan ook voor dat het huis verkocht wordt voor een goede prijs. Het kan voorkomen dat het net onder de WOZ waarde zit of juist er net boven. Het ligt er maar net aan hoe het huis er uit ziet en wat de gemiddelde prijzen zijn van gelijksoortige huizen. Als de huizenmarkt erg prijzig is kun jij je huis ook voor meer te koop zetten.

 

Dit vind je misschien ook leuk...