Autoverzekering
Auto

Een nieuwe autoverzekering afsluiten in vijf stappen

Ben je voor de eerste keer eigenaar geworden van een auto en moet deze verzekerd worden. Of is de tijd rijp geworden om over te schakelen van je huidige verzekering naar een andere? In beide gevallen zal je graag met een aantal verschillende aspecten rekening willen houden. De autoverzekering staat namelijk niet voor niets bekend als één van de meest concurrentiële verzekeringen die op de verzekeringsmarkt aangetroffen kunnen worden. In ieder geval, op deze pagina hebben we de vijf stappen op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden wanneer je op het punt staat om een (nieuwe) verzekering voor je auto af te sluiten.

Stap 1: Bepaal voor jezelf welke dekkingen je nodig hebt in de autoverzekering

Het eerste wat je altijd moet doen wanneer je met het idee speelt om een (nieuwe) autoverzekering af te sluiten is voor jezelf uitmaken aan welke dekkingen je behoefte hebt. Dat is natuurlijk zeer belangrijk. Dit niet in het minst omdat dit finaal zal bepalen welk type verzekering voor je auto je gaat afsluiten. Hierbij wordt in de praktijk een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende opties:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. WA+ volledige cascoverzekering of allrisk;

In eerste instantie is er natuurlijk de WA-verzekering. Dit is de meest beknopte verzekering van alle autoverzekeringen die er op de markt zijn af te sluiten. Bij het afsluiten van deze verzekering kan je er op rekenen dat de schade die je aanricht met jouw voertuig aan derden wordt gedekt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het bovendien namelijk eveneens zo dat je bent verzekerd van een uitermate toegankelijk prijskaartje. Voor mensen die op zoek zijn naar de meest optimale verzekering voor hun auto die ook schade aan het eigen voertuig gedekt is deze verzekering uiteraard geen optie.

Stap 2: Bepaal het budget dat je te besteden hebt

Heb je een voorkeur voor een bepaald type autoverzekering? Hou er dan zeker altijd rekening mee dat er aan elke verzekering bepaalde kosten zijn verbonden. Voor de WA-verzekering geldt dat deze kosten aan de beperkte(re) kant zijn gelegen, maar voor in het bijzonder de allrisk geldt dan weer dat de kosten behoorlijk hoog kunnen oplopen. Om na te gaan welke autoverzekeringen er tot jouw budget behoren is het natuurlijk wel van belang om daar even goed over na te denken. Hou er daarbij uiteraard rekening mee dat de premie periodiek moet worden betaald. Je dient ze dus met andere woorden niet één keer, maar wel meerdere keren te betalen. Dat spreekt voor zich.

Wil je voor jouw auto graag een allriskverzekering afsluiten, maar ben je van mening dat de kosten daarvoor te hoog zijn gelegen? Dan is het mogelijks het overwegen waard om het betalen van de premies te splitsen over verschillende termijnen. Meer concreet betekent dit dat je ze dus niet in één keer gaat betalen, maar wel bijvoorbeeld gespreid over een kwartaal of bijvoorbeeld een half jaar.

Stap 3: Met welk eigen risico kan je genoegen nemen?

Een zeer belangrijke stap die je ook zeker niet mag overslaan (in de praktijk gebeurt dat helaas nog steeds vaak wel degelijk) heeft betrekking tot het zogenaamde eigen risico dat van toepassing is op de autoverzekering. Wat dit eigen risico betreft zal je er rekening mee moeten houden dat ze op twee verschillende manieren een uitwerking heeft op jouw autoverzekering, namelijk:

  1. Ze is bepalend voor het bedrag dat je zelf zal moeten betalen bij een schadegeval;
  2. Ze oefent een niet onbelangrijke invloed uit op de premie van je verzekering;

Het is een vrij logische reactie om ervoor te kiezen om het eigen risico zo laag mogelijk te houden. Dit omdat je op die manier bij een schadegeval natuurlijk ook slechts wordt geconfronteerd met relatief laag gelegen kosten. Dit gezegd hebbende betaal je in deze situatie dan wel structureel meer premie en dat is natuurlijk ook niet echt de bedoeling. Ben jij dus van mening dat je een (relatief) veilige chauffeur bent en vermoed je niet veel schadegevallen te hebben? Dan is het mogelijks toch interessant(er) om te opteren voor het afsluiten van een hoger gelegen eigen risico.

Stap 4: Hou rekening met je schadeverleden als bestuurder

De vierde stap in dit stappenplan voor wat het afsluiten van een interessante autoverzekering betreft heeft te maken met het zogenaamde schadeverleden van de bestuurder. Dit is iets waar je op het ogenblik zelf natuurlijk maar weinig kan veranderen. Een net schadeverleden is dan ook in de praktijk iets waar je vooral consequent aan dient te werken. Dit betekent uiteraard dat je voorzichtig moet rijden teneinde alle mogelijke schade te kunnen voorkomen. In ieder geval moet worden voorkomen dat je geconfronteerd wordt met verwijtbare schade. Het gaat hierbij dan dus om schade waar je zelf voor verantwoordelijk wordt gesteld.

Slaag je erin om een net schadeverleden op te bouwen en te handhaven? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat dit een zeer wezenlijk verschil kan betekenen op de premie van je autoverzekering. In het bijzonder op de lange(re) termijn zal duidelijk worden dat het zonder meer interessant is om je aantal (verwijtbare) schadegevallen zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Stap 5: Voer een vergelijking uit voordat je de autoverzekering af gaat sluiten

Last but not least geldt voor de autoverzekering afsluiten dat je er altijd goed aan doet om eerst even een vergelijking uit te voeren voordat je dat gaat doen. Het is namelijk zo dat het concurrentiële aspect van deze verzekering niet uit het oog mag worden verloren, integendeel. Dat is het gevolg van het feit dat vooral de WA-verzekering uiteraard bij wet verplicht is waardoor ontzettend veel personen er op een bepaald moment voor moeten kiezen om deze af te sluiten. In ieder geval, is het voor jou van belang om te kunnen rekenen op de meest interessante premie voor de verzekering voor jouw voertuig? Dan is het zonder meer interessant om de keuze te maken om een vergelijking uit te voeren. Let wel, zorg er bij voorkeur altijd voor dat je kiest voor een objectieve vergelijking. Deze kan worden uitgevoerd op een objectieve vergelijkingssite als Alpina.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *