Boot verzekeren
Financieel

Het verzekeren van een boot, waarom je het toch beter doet

Is het verzekeren van een boot nu in de praktijk wel of niet interessant? Het is een vraag die niet zelden weerklinkt. Dat is onder meer te wijten aan het feit dat de Nederlandse overheid er niet voor heeft gekozen om de bootverzekering bij wet te verplichten. In plaats daarvan biedt men de eigenaar van de boot de mogelijkheid aan om ervoor te kiezen om deze te laten verzekeren of niet. Het feit dat je deze keuze wordt aangeboden betekent in de praktijk allerminst dat er een reden is om aan te nemen dat deze verzekering niet interessant is. Dat is namelijk absoluut niet het geval, integendeel. Waarom je dit type van verzekering toch maar beter kan afsluiten ontdek je op deze pagina.

Is het verzekeren van een boot verplicht?

Bovenstaande vraag valt in de praktijk eigenlijk niet zomaar voor iedereen op dezelfde manier te beantwoorden, integendeel. Het verzekeren van een boot is in Nederland niet wettelijk verplicht. Met andere woorden, de overheid heeft er niet zoals bij de WA-verzekering voor gekozen om een algemene verplichting op te leggen waar elke eigenaar van een boot aan moet zien te voldoen.

Wel is het in de praktijk zo dat je in verschillende situaties in Nederland wel degelijk geconfronteerd kan worden met een bepaalde verplichting. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je deel wenst te nemen aan een wedstrijd. Ook wanneer je van plan bent om met je boot aan te meren in een bepaalde haven of wanneer je door bepaalde wateren wenst te varen dien je vaak houder te zijn van een bootverzekering. Ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting in Nederland is het afsluiten van een verzekering voor je boot in ieder geval zeer warm aan te bevelen.

Wel verplicht in menig aantal andere landen

Ben je niet alleen van plan om in Nederland met je boot te varen? Ga je er dan ook voor kiezen om met je boot buitenlandse tochten te ondernemen? In dat geval is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat het verzekeren van een boot in andere (Europese) landen wel degelijk bij wet verplicht is. Dit geldt voor heel wat landen  die zeer populair zijn als vakantiebestemming. Hierbij kan dan ook bijvoorbeeld worden gedacht aan met name Griekenland en Kroatië, maar ook aan Italië en Spanje. Dit moet je als eigenaar van een boot dus zeker in gedachten houden.

Kies voor zekerheid, sluit een bootverzekering af

Er is  door de jaren heen over het verzekeren van een boot reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven. Het ontbreken van een wettelijke verplichting hier in Nederland zorgt ervoor dat heel wat eigenaars van een boot er uiteindelijk niet voor kiezen om deze te laten verzekeren. Wel is het zo dat dit eigenlijk helemaal niet interessant is, integendeel. Het klopt dat je op deze manier in eerste instantie wat geld kan besparen, maar anderzijds is het zo dat je wel een aanzienlijk risico loopt. Treedt er op een zeker ogenblik schade op aan je boot? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je zelf voor alle kosten moet opdraaien. Dat kan toch best vrij vervelend zijn. In ieder geval, het verzekeren van een boot is dus in de praktijk altijd meer dan de moeite waard om te overwegen.

Dit vind je misschien ook leuk...